سفارش تبلیغ
صبا ویژن
انصاف، دوستی را پایدار می کند . [امام علی علیه السلام]

مطالعات ادیان


تحولات مذهبى در عصر اطلاعات

اشاره

عصر اطلاعات به‏تدریج تأثیر خود را در حوزه دین مى‏گستراند و روش‏هاى نوینى را در تبلیغ ادیان و مذاهب نتیجه مى‏بخشد و براى هر دین و مذهبى این امکان فراهم مى‏آید که فراسوى مرزهاى ملى اشاعه یابد. این شتاب سریع عصر ارتباطات، پدیده‏اى را به وجود آورده است که مى‏توان آن را «جهانى‏شدن دینى» نامید. در این روند، اطلاعات دینى به طور فزاینده با روش‏هایى متفاوت جریان خواهد یافت و اشکال نوین نهادهاى مذهبى شکل خواهد گرفت و محتوا و مضمون فعالیت‏ها و آموزه‏هاى آنها تغییرات پر آشوب و متلاطم‏ترى را نسبت به گذشته تجربه خواهد کرد. در این مقاله با برخى از این تحولات آشنا مى‏شویم.

این نوشتار، تخلیص مقاله «گشتارهاى مذهبى در عصر اطلاعات» نوشته اینو نوباتاکا، ترجمه خانم فیروزه درشتى است.

مفهوم عصر اطلاعات

«محیط اطلاعاتى» از بیست سال گذشته به این سو به‏شدت تغییر کرده است و منظور از «محیط اطلاعاتى» در اینجا نخست، روش انتشار اطلاعات سخت‏افزار و فنّاورى آن است و دوم، دسترسى یا گسترش جغرافیایى و اجتماعى تکثیر اطلاعات، و سوم کمیت و محتواى اطلاعاتى است که منتشر مى‏شود. با در نظر گرفتن این سه نکته، «عصر اطلاعات» به وضوح به تفاوت‏هاى کیفیتى این دوره با دوره‏هاى قبلى اشاره دارد و پر واضح است که ظهور و بروز شیوه‏هاى نوین ارتباط، از پیشرفت فنّاورى‏هاى نوین سرچشمه مى‏گیرند و این شیوه‏ها تأثیرات سرنوشت‏سازى بر فرهنگ و مذهب جوامع بشرى بر جاى مى‏نهند که در ذیل به بررسى آنها مى‏پردازیم.

1. تغییر روش‏هاى تبلیغى

نخستین واکنش صریح گروه‏هاى مذهبى نسبت به پیشرفت‏هاى نوین، در روش‏هاى تبلیغى آنها مشاهده مى‏شود. از این‏رو، بسیارى از مؤسسه‏هاى مذهبى آنچه را که به‏عنوان «رسانه نوین» معروف است، در فعالیت‏هاى تبلیغى خود به کار مى‏گیرند.

گسترش جغرافیایى و اجتماعى دسترسى به اطلاعات، ویژگى قابل توجّه‏اى دیگرى از عصر اطلاعات است که گروه‏هاى مذهبى را به تغییر روش‏هاى تبلیغى سوق داده است؛ چنان که امروزه اطلاعاتى که پیش‏تر به متخصصان و کاربران حرفه‏اى محدود مى‏شد، در دسترس همگان قرار گرفته است؛ به این معنا که مرزهاى جغرافیایى و اجتماعى در حال فرو ریختن است و اطلاعاتى که قبلاً فقط به اعضاى خاصّى تعلق داشت، هم‏اکنون به طور فزاینده‏اى در معرض استفاده دیگران قرار دارد. گروه‏هاى مذهبى مجبور خواهند شد که آن را بپذیرند و در روش‏هاى تبلیغى خود، تحولات و تغییرات چشمگیرى را به انجام رسانند تا بتوانند در عرصه جهانى به فعالیت بپردازند.

2. تحول در محتواى اطلاعات دینى

تحول دیگر، تغییر در محتواى اطلاعات و ارتباطات دینى است. با پیشرفت در وسایل تبادل اطلاعات و تأسیس شبکه‏هایى متفاوت از شبکه‏هاى اجتماعى سنتى، اطلاعات مبادله‏شده تمایل دارند به ماهیت متفاوت‏ترى تبدیل شوند. از این رو، ممکن است حتى کسانى که به عنوان متخصصان مذهبى تربیت نشده‏اند، اطلاعات دینى بیشترى از کشیشان، راهبان و یا مبلّغان مذهبى داشته باشند. این پدیده را مى‏توان «تغییر جایگاه‏هاى فکرى» نامید که احتمال دارد این روند در آینده افزایش یابد. البته در تغییر محتواى اطلاعات دینى باید به اهداف سیاسى، اقتصادى و فرهنگى هم توجه داشت و بدانیم که چگونه اطلاعات لازم و مرتبط به هم را جمع‏آورى کنیم تا مخاطبان بیشترى را در حوزه دین و فرهنگ شاهد باشیم.

3. ظهور ادیان چندملّیتى

قبل از پرداختن به این موضوع، ابتدا باید تعریفى از جهانى‏شدن دینى ارائه کنیم. رونالد روبرتسون تعریف جالب توجهى را براى جهانى‏شدن با در نظر گرفتن حوزه دین ارائه داده و آن را از مفهوم جهانى‏نگرى (Internationalism) متمایز کرده است. در اندیشه وى جهانىنگرى به عنوان فرایندى که ارتباطات متقابل ملت‏ها را عمیق‏تر مى‏کند، به شمار مى‏رود؛ در حالى که جهانى‏شدن اغلب، مفهوم ملت‏ها و مرز میان آنها را نقض مى‏کند و به فراسوى آن قدم مى‏گذارد. دنیاى مدرن توأمان هر دو فرایند را شامل مى‏شود. اما حوزه دین هنوز در مرحله ابتدایى خود در روند رو به رشد جهانى‏شدن به سر مى‏برد.

در فرایند جهانى‏شدن مذهب همچنین مى‏توان شاهد تغییر دایمى و پایدار در شکل مرسوم مذهب نیز بود که به تاریخ‏ها و فرهنگ‏هاى خاص ملت‏ها و گروه‏هاى قومى-نژادى مربوط مى‏شود. ضمن اینکه این امکان نیز وجود دارد که شاهد تغییرات شگرفى در ساختار سنتى ادیان تاریخى باشیم.

از این رو، احتمال مى‏رود با شکل‏هاى متفاوتى از مذاهب مواجه شویم. یک نوع از این اشکال که به تازگى پدید آمده است، «دین چندملیتى» است که مى‏توان آن را به عنوان گروهى که در مورد روش‏هاى نوین تبلیغ سازمان یافته است، تعریف کرد. برخى از گروه‏هاى مذهبى چندملیتى عبارت‏اند از: سوکاگاکایى (Soka Gakkai)، کلیساى جهانى(world ، Messianity)سوکیوماهى کارى (Sukyo Mahidari)و پرفکت لایبرتى (Perfect Liberty). در این میان، سازمان سوکاگاکایى به طور جهانى با عنوان سوکاگاکایى بین‏المللى (SGI) تأسیس شده است و علاوه بر ژاپن، شامل گروه‏هایى از کشورهاى دیگر مانند فرانسه و آمریکاست که در روابط دو جانبه به عنوان یک اداره مرکزى عمل مى‏کند.

در ژاپن پیدایش گروه‏هاى مذهبى در مرحله «پیشاچندملیتى»، به‏وضوح بعد از جنگ جهانى دوم رخ داد؛ اما بیشتر آنها ژاپنى‏هایى را که در کشورهاى آسیایى تحت نظارت سیاسى ژاپن قرار داشتند، هدف قرار مى‏دادند.

بسیارى از ژاپنى‏ها در دوران قبل از جنگ، به هاوایى و کشورهاى آمریکایى مهاجرت کردند و تمایل داشتند که بر همان شعائر و مناسک مذهبى که در ژاپن مى‏شناختند، باقى بمانند و ژاپنى‏هاى زیادى نیز در کره، تایوان و سرزمین اصلى چین و دیگر کشورهاى آسیایى حضور داشتند و حکومت ژاپن مى‏خواست زیارتگاه‏هاى شینو را در مناطق تحت استعمار خود بنا کند؛ چنان که بسیارى از روحانیان بودایى نیز در آنجا فعالیت‏هاى تبلیغى را آغاز کردند و این گونه، زیارتگاه‏هاى شینو و معابد بودایى فراوانى در کره و تایوان طى دوران استعمار پدید آمدند؛ اما بیشتر پیروان این تشکیلات مذهبى ژاپنى‏ها بودند. بعد از شکست ژاپن در جنگ جهانى دوم، تمام گروه‏هاى مذهبى ژاپن که در آسیا به‏سر مى‏بردند، از بین رفتند؛ ولى در کشورهاى آمریکایى همچنان به حیات خود ادامه دادند.

پس از آنکه ژاپن در سال 1955م به دوره اوج شکوفایى اقتصادى خود رسید، گروه‏هاى مذهبى نیز در خارج از کشور ژاپن به‏تدریج افزایش یافتند که در حال حاضر، حدود بیست گروه مشغول تبلیغ دین خود در بیرون از مرزهاى این کشور هستند. این گروه‏ها شامل تعداد قابل ملاحظه‏اى از اعضاى غیر ژاپنى هستند. جالب توجه است که این ادیان و مذاهب جدید، در صف مقدم فعالیت تبلیغى خارج از کشور قرار دارند و در این گستره از فرقه‏هاى نهادینه‏شده بودایى و شینتو جلوترند و سهم غیر ژاپنى‏ها در ادیان جدید همچنان رو به افزایش است و این امکان را دارند که به ادیان چند ملیتى تبدیل شوند.

از سوى دیگر، گروه‏هاى مذهبى چندملیتى با منشأ خارجى نیز در ژاپن حضور دارند. یک نمونه از این گروه‏ها، کلیساى اتحاد (Unification Church) از کره است، که اعضاى خود را در کره، ژاپن، آمریکا و کشورهاى دیگر افزایش مى‏دهد. شاهدان یهود و مورومون‏ها نیز مى‏توانند در این دسته قرار گیرند. این دو شاخه فعالیت خود را در قرن نوزدهم از آمریکا شروع کردند و فقط در طى این قرن چندملیتى شدند. از این رو، احتمال دارد که آمریکایى‏ها به دلیل برخوردارى از گروه‏هاى قومى و مذهبى فراوان، نخستین بار گروه‏هاى مذهبى چندملیتى را ایجاد کرده باشند.

جنبش راجنیش(Rajneesh) که نخست در دهه 1960م در هند آغاز شد، به عنوان یکى دیگر از مذاهب چندملیتى به شمار مى‏آید. به تازگى نیز چند فرقه نائوییست از تایوان در کشور ژاپن پخش شده‏اند که بیشتر آنها از شاخه‏اى هستند که به زبان ژاپنى، ایکاندو (Iknado) نامیده مى‏شوند. هنوز مشخص نیست که آیا این جنبش‏هاى نائوییستى مسیر چندملیتى شدن را طى مى‏کنند، یا نه!



گروهی از دانشجویان ::: پنج شنبه 87/5/24::: ساعت 10:53 عصر


>> بازدیدهای وبلاگ <<
بازدید امروز: 72
بازدید دیروز: 7
کل بازدید :98118
 
 > >>اوقات شرعی <<
 
>> درباره خودم<<
مدیر وبلاگ : گروهی از دانشجویان[75]
نویسندگان وبلاگ :
علیرضا قصری
علیرضا قصری (@)[0]

سید محمد کاظمی قهفرخی
سید محمد کاظمی قهفرخی (@)[0]

میثم فرخی[0]

ما دانشجویان دانشگاه امام صادق (ع) تهران هستیم که با راه اندازی این وبلاگ سعی داریم تا علاوه بر انجام تکلیف درسی درباره ی مطالعات دین ،در این حوزه بر روی دین مسیحیت مطالعاتی را انجام دهیم
 
>>آرشیو شده ها<<
آشنایی با اعضا و اهداف وبلاگ
حج در مسیحیت
زیارت در مسیحیت1
زیارت در مسیحیت2
زیارت در مسیحیت3
مقاله علمی درباره زیارت در مسیحیت
زیارت
مسیحیت جهانی(قسمت اول)
مسیحیت جهانی(قسمت دوم)
مسیحیت جهانی(قسمت سوم)
تجدد در کلیسا(قسمت اول)
تجدد در کلیسا(قسمت دوم)
تجدد در کلیسا(قسمت سوم)
نگاهى به مسئله ایمان از دیدگاه مسیحیت(قسمت اول)
نگاهى به مسئله ایمان از دیدگاه مسیحیت(قسمت دوم)
نگاهى به مسئله ایمان از دیدگاه مسیحیت(قسمت سوم)
مناسبات میان اخلاق و عرفان مسیحی
کلیسای کاتولیک
مقایسه دکترین منجیگرایی در اسلام و مسیحیت (قسمت اول)
مقایسه دکترین منجیگرایی در اسلام و مسیحیت (قسمت دوم)
مقایسه دکترین منجیگرایی در اسلام و مسیحیت (قسمت سوم)
مقایسه دکترین منجیگرایی در اسلام و مسیحیت (قسمت چهارم)
مقایسه دکترین منجیگرایی در اسلام و مسیحیت (قسمت پنجم)
مقایسه دکترین منجیگرایی در اسلام و مسیحیت (قسمت ششم)
دین، مراسم مذهبی و فرهنگ
دین عامه، دین خاموش، دین پنهان (سخران:دکتر سارا شریعتی)(قسمت اول
دین عامه، دین خاموش، دین پنهان (سخران:دکتر سارا شریعتی)(قسمت دوم
دین خلاق: دیدگاه ماکس وبر - گرگوری باوم(قسمت اول)
دین خلاق: دیدگاه ماکس وبر - گرگوری باوم(قسمت دوم)
دین خلاق: دیدگاه ماکس وبر - گرگوری باوم(قسمت سوم)
دین خلاق: دیدگاه ماکس وبر - گرگوری باوم(قسمت چهارم)
رویکردهاى اجتماعى‏در مطالعه دین(قسمت اول)
رویکردهاى اجتماعى‏در مطالعه دین(قسمت دوم)
رویکردهاى اجتماعى‏در مطالعه دین(قسمت سوم)
رویکردهاى اجتماعى‏در مطالعه دین(قسمت چهارم)
رویکردهاى اجتماعى‏در مطالعه دین(قسمت پنجم)
نسبت دین، فرهنگ، و رسانه(قسمت اول)
نسبت دین، فرهنگ، و رسانه(قسمت دوم)
نسبت دین، فرهنگ، و رسانه(قسمت سوم)
نسبت دین، فرهنگ، و رسانه(قسمت چهارم)
پارادایم انسانشناسی دین(مایکل لامبک ترجمه: جبار رحمانی)
آخر الزمان در مسیحیت
ابهام در تحلیل پدیده دینی
پرسش بوردیو از جامعه شناسی دین
سیر مدرنیسم در مسیحیت(قسمت اول)
سیر مدرنیسم در مسیحیت(قسمت دوم)
دین و مدرنیته: گفتگو با براین ترنر(محمدرضا جلانی‌پور ترجمه هادی
دین و مدرنیته: گفتگو با براین ترنر(محمدرضا جلانی‌پور ترجمه هادی
دین و مدرنیته: گفتگو با براین ترنر(محمدرضا جلانی‌پور ترجمه هادی
چند کتاب اینترنتی درباره ی مسیحیت(دانلود کنید)
رهبانیت در مسیحیت و مسیحیت رسمی
مسیحیت از نگاه یک مسیحی
کتاب مقدس
نهضت اصلاح گرایى کاتولیکى
تجربه ی دینی(قسمت اول)
تجربه دینی(قسمت دوم)
تجربه دینی(قسمت سوم)
تجربه دینی(قسمت چهارم)
تمدن غربى ، مسیحیت و روشنگرى (قسمت اول)
تمدن غربى ، مسیحیت و روشنگرى (قسمت دوم)
تحولات مذهبى در عصر اطلاعات (قسمت اول)
تحولات مذهبی در عصر اطلاعات(قسمت دوم)
ویژگی های کلی انسان شناسی دینی
دین و انسان(2)
دین و انسان(1)
عبادات و اعمال مسیحی(قسمت دوم)
عبادات و اعمال مسیحى(قسمت اول)
ایمان در آیین کاتولیک(1)
ایمان در آیین کاتولیک(2)
 
 
>>اشتراک در خبرنامه<<
 
 
>>طراح قالب<<