حج در آیین مسیحیت
پدیدآورنده:ماجده مؤمن/ محمد تقی رهبر،
مسیحیان نیز همانند یهود، در آیین خود، راه و روشهای متعددی را پیمودهاند که زاییده خیالات و تصورات آنهاست و آنچنان این نظرات و تصورات در ذهن آنان جلوه کرده، که خود را به حق و دیگران را در مسیر باطل پنداشتهاند!
حج را نیز بدینگونه تعریف کردهاند که در پیرامون نمادهای مورد تقدیس خود، به طواف پردازند و قربانی کنند و نذوراتی تقدیم نمایند... و با گریه و تضرّع، آمرزش گناهان خود را بخواهند و برخی از آنها لذّتهای حلال دنیا و خواستههای مشروع را بر خود حرام سازند و طریق رهبانیت بپیمایند و از مریم عذرا اسوه گیرند و مسیح را به خدایی برگزینند تا گناهانشان را بیامرزد و به بهشت رهنمون گردد.
مسیحیان به فرقههای گوناگونی تقسیم شدهاند و هر فرقهای از آنان طریقه خاصی را در حج و مراسم و آداب ویژه آن، اتخاذ کرده است.
کتاب تحریف شده مسیحیان، انجیل، اعیاد دینی همچون عید “فِصح”(1) و “عید قیامت” و “عید المیلاد” و “عید فطاس” را به آنان اختصاص داده و اعیادشان بیشتر با مراسم و آدابی شبیه حج همراه است.
یکی از نویسندگان مسیحی به نام “ونسنک” در خصوص حج مسیحیان مینویسد:
“واژه شناسان عرب، حج را به “قصد” تفسیر کردهاند و این با معنای حج درنظر (مسیحیان) یکسان است. افزون بر این معنای اصطلاحی آن نیز همان است که در لغت عربی مصطلح است و گویا ماده و معنای این واژه در لغت سامی شمال و جنوب، همان طواف کردن و دور زدن باشد.”(2)
در انجیل تحریف شده واژهای با عنوان حج وجود ندارد، بلکه تنها از اعیادی نام برده میشود که در آن به جشن و شادی میپردازند و از خدای پدر! و خدای پسر (مسیح)، که به عقیده آنها ترکیب یافته از “روحِ الهی” و “تکوین انسانی” است، یاد میکنند. بنابراین، مسیحیت در عقیده، به خدا شرک میورزد و آیین آنها را آیین توحیدی نمیتوان نامید و ثنویت یا تثلیث بر عقاید آنان حاکم است؛ “خدای پدر، خدای پسر و روح القدس”
جایگاهی که خدای پسر در آن متولّد شده، یکی از اماکن مقدسه آنها به شمار میآید؛ جایگاهی که به اعتقاد آنها عیسی در آنجا به دار آویخته شد، مکان مقدسِ دیگرِ آنهاست. هرجاکه عیسی نماز خوانده و یا او یا مادرش مریم عذرا ظاهر شدهاند، عنوان مقدس گرفته است و بهطور خلاصه: هر مکان یا هر زمان، که این ظهور و تجلّی نمودار گشته و یا با هرکس که ملاقاتی داشته، مورد تقدس و محل زیارت و مراسم سالانه آنها شده و هر یک را انجیل عید اعلام نموده است. در هر حال، آنچه از مسیحیت به چشم میخورد، آن چیزی نیست که در آیین نخستین حضرت عیسی وجود داشته است. (زیرا آیینی که خود آوردنده آن بوده، آیین توحیدی بوده، اما آیین مسیحیت بر محور توحید نیست. هر آنچه مورد تقدیس قرار میگیرد به اعتبار انتساب آن به شخص مسیح میباشد، نه به خدای مسیح).
در خصوص حج و آیین نخستین مسیحیت میتوان گفت که حضرت عیسی علیهالسلام نیز از جمله پیامبرانی بود که به ندای ابراهیم خلیل علیهالسلام پاسخ داد؛ آنگاه که به امر خداوند آهنگ حج داد.
عیسی علیهالسلام از پیامبران اولوالعزم بود و میدانست که ندای ابراهیم جهانشمول است و به شریعت خاص اختصاص ندارد، بلکه شامل همه ادیان آسمانی و همه پیامبران و مرسلین میگردد و تکلیفی است عام بر همه مکلّفین.
آنگونه که از روایات استفاده میشود، همه پیامبران به حجّ خانه خدا آمدهاند. این روایات که از پیامبر گرامی و ائمه علیهمالسلام نقل شده، تأکید میورزد که عیسیبن مریم روحاللّه به کعبه مشرفه آمده و حج خانه خدا گزارده است. از سخن پیامبر صلیاللهعلیهوآله آوردهاند که فرمود:
“وَ الَّذی نَفْسُ محمّد بِیَدِهِ لَیُهِلَّنَّ ابنُ مریم بِفَجِّ الرَّوحاءِ حاجّا أو مُعْتَمِرا أَو لیثنیهما”.(3)
سوگند به آنکس که جان محمد صلیاللهعلیهوآله در ید قدرت اوست فرزند مریم از گردنه “روحا” عبور کرده در حالیکه صدای خود را به لبیک گفتن برداشته و به حج یا عمره، یا هر دو عزیمت نموده است.
و از قول امام صادق علیهالسلام در روایتی آمده است:
“وَ مَرَّ عِیسَی بْنُ مَرْیَمَ بِصِفَاحِ الرَّوْحَاءِ وَ هُوَ یَقُولُ لَبَّیْکَ عَبْدُکَ ابْنُ أَمَتِکَ لَبَّیْکَ”(4)
“عیسیبن مریم از صفائح الروحاء گذشت، در حالی که میگفت: لبیک! بنده تو و فرزند کنیز تو! لبیک.”
در مورد زمان حج پیامبران به سوی بیت عتیق؛ و از جمله آنها حضرت عیسی علیهالسلام ، امام علیبن موسی الرضا علیهالسلام میفرماید: “زمان حج آن دهه ذیحجه بوده است... وآنپیامبرانعبارتنداز: آدم، نوح، ابراهیم، عیسی، موسی و محمد علیهمالسلام و دیگر پیامبرانی که در این مقطع زمانی حج خانه خدا نمودهاند و این سنت شد برای فرزندان آنها تا روز قیامت”(5).
بدین ترتیب، حج حضرت عیسی که یکی از پیغمبران اولوالعزم است، امکان ندارد مخالف حج پیامبران دیگر باشد و اینکه بیتالمقدس یا مکان دیگری را برای حج خود و پیروانش قرار دهد.