منبع خبرگزاری فارس
حکومت مهدی(عج) سه ویژگی اساسی دارد؛
یکم. حکومت جهانی
در زمان ظهور مهدی(عج)، جهان تشنه عدالت است و در انتظار منجی عادل به سر میبرد. وقتی امام مهدی4 قیام خود را آغاز میکند، با تکیه بر یاران و سپاهیان خویش و امدادهای الهی، قدرت خود را در تمامی جهان گسترش خواهد داد و به اذن خدا، زمین و زمان را فرمانبردار خویش میسازد. خداوند متعال به بندگان صالحش چنین وعده داده است:
وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُم فِی الْأَرْضِ کَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِینَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَلَیُمَکِّنَنَّ لَهُمْ دِینَهُمْ الَّذِی ارْتَضَى لَهُمْ وَلَیُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا.[60]
همچنین میفرماید:
وَلَقَدْ کَتَبْنَا فِی الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُونَ.[61]
امام باقر(ع) درباره آیه الَّذِینَ إِنْ مَکَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوْا الزَّکَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنْ الْمُنْکَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ [62]فرموده است:
این آیه در شأن آلمحمد(ص)، یعنی مهدی(عج) و اصحابش نازل شده است که خداوند سراسر زمین را به او تملیک میکند و به دست او دین را ظاهر میسازد و بدعتها و باطل را از میان میبرد تا حدی که اثری از ستم دیده نخواهد شد.[63]
دوم. گسترش عدل و قسط
دیگر ویژگی حکومت مهدی(عج)، رعایت عدالت در تمامی جنبههای آن است. تأکید بر مسئله عدالت و برپایی قسط در عصر مهدی، ترجیع بند همه روایات و احادیث در مورد آن حضرت به شمار میرود. مهدی4، عدالت را به تمام معنا به اجرا در میآورد و در همه جنبههای حقوقی، قضایی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ... آشکار میسازد، همان عدلی که امام علی(ع) به آن بشارت داده است.[64]
سوم. وحدت
دولت مهدی(عج)، دولت وحدت است؛ وحدت صوری و معنوی. وحدت صوری است؛ زیرا مردم زیر پرچم اسلام و معتقد به قانون قرآن، به خداوند واحد دل میسپارند. وحدت معنوی نیز دارد؛ زیرا دوست مؤمنان پاکدل است؛ مردمی یک دل با هدفی واحد، یک سخن و دوستدار برپایی نظام عدالت که به توصیههای حاکمی الهی و عدالتگستر دل بستهاند.
بدینسان، دولت اسلام با بهرهگیری از قانون قرآن و به کارگیری دقیق دستورهای آن، به رهبری امام مهدی(عج) استقرار مییابد و جهانیان، لذت زندگی زیر پرچم منجی الهی، عادل را درک خواهند کرد. آن روز، زمین و آسمان به یمن برپایی دولت کریمه مهدوی، برکتهای بیپایانشان را به مردم تحت امر او میبخشند. اهل آسمان و زمین، شادمان و جماد و نبات و حیوان، شادابند.[65]
نتیجه و مقایسه
با توجه به آنچه درباره منجیگرایی در مسیحیت و اسلام گفته شد، میتوان این نتایج را به دست آورد:
الف) عقیده به ظهور منجی بزرگ الهی در آخر الزمان که جهانیان را از ستم و استبداد و بیداد رهایی خواهد بخشید، اعتقادی همگانی در میان پیروان دو دین بزرگ الهی است و در متون دینی این دو آیین بزرگ، نمونههای فراوانی از این نویدها و بشارتها وجود دارد.
ب) موعود و منجی ملتها در هر دو دین، ویژگیهایی تقریباً همسان دارد و هدف از ظهور او، اقامه عدل و داد و برپایی نظامی عادلانه و الهی است.
ج) رخدادهای زمان عروج حضرت عیسی(ع) و آخرالزمان که در مسیحیت مطرح شده، با رویدادهای زمان غیبت کبرای امام مهدی(عج) و فتنههای آخرالزمان که در آثار مسلمانان آمده است، تفاوتها و شباهتهایی دارد. میتوان گفت میان پیروان این دو آیین، دیدگاههای انحرافی و اغراقآمیز نفوذ کرده است.
د) درباره وضعیت پس از ظهور و فراوانی برکات و نعمتها و ایجاد صلح و آرامش در زمین نیز برخی تعبیرهای مبالغهآمیز در متون حدیثی اسلام و متون دینی مسیحیت دیده میشود. به ویژه در عهد عتیق، مطالبی عجیب عنوان شده است.
هـ) منجی در مسیحیت، در آسمانها زیست میکند و برای آغاز ظهورش، نخست مؤمنان را به آسمان میبرد. آنگاه پس از سالها مصیبت عظیم، به زمین باز میگردد. درک این آموزه بسیار خردگریز است، ولی منجی مسلمانان، در زمین و با زمینیان زندگی میکند، در میان آنان است و با ایشان سخن میگوید، در بسیاری موارد یاریشان میکند و با راهنماییهای سودمندش، ایشان را هدایت مینماید، ولی مردم او را با عنوان مهدی موعود تطبیق نمیدهند.
و) بخشی از بشارتهایی که در عهدین درباره منجی آخرالزمان آمده است، درباره حضرت عیسی(ع) میتواند صادق باشد، ولی بسیاری از آن بشارتها درباره آن حضرت صادق نیست، ولی بنابر برخی پژوهشها میتوان بر منجی معرفی شده در اسلام تطبیق کرد.[66]
ج) آسیب شناسی منجیگرایی
متأسفانه آموزه منجیگرایی با همه تقدسی که دارد، همچون برخی دیگر از آموزههای دینی، از برخی انحرافها و آسیبها در امان نمانده است و بعضی، دانسته یا نادانسته، در اینباره به باورهای نادرستی معتقد شدهاند که به برخی از آنها اشاره میگردد: