4. شکلگیرى دین شبکهاى
یکى دیگر از موضوعاتى که در آینده قابلیت رشد و گسترش دارد، دین شبکهاى است. دین شبکهاى به وسیله گسترش تبلیغات خارج از کشور و تأسیس سازمانهاى شعبهاى عمل نمىکند؛ بلکه مىکوشد براى فعالیتهاى اجتماعى-مذهبى که به وسیله گروههاى مذهبى ترویج مىشود، هوادارانى جهانى پیدا کند. بنابراین، شرکت در انواع مختلف جنبشهاى اجتماعى همچون: جنبشهاى صلح، حفاظت از محیط زیست و جنبشهاى اصلاح اجتماعى را اشاعه مىدهد. در این مورد، گسترش و توسعه سازمانى گروه نسبت به شرکت در این جنبشها در رتبه دوم اهمیت قرار مىگیرد، هر چند چنین گروههایى نسبتاً نادرند. جنبش صلحى را که به وسیله گروه «بیاکو شینکوکایى» (Byakko Shinko-Kai) ترویج مىشود، از جمله این گروهها به شمار مىرود.
یکى دیگر از این جنبشهایى که به طور قابل توجهى در حال رشد است، جنبش «دنیاى روح» مىباشد که از دهه 1970 م در ژاپن پدید آمده است و به دنبال آن است که معنویت را تقویت نماید. این جنبش از جنبشهاى مختلف در آمریکا تأثیر پذیرفته است و به نظر مىرسد قابلیت جهانىشدن را داشته باشد.
5. آمیختگى ادیان و مذاهب
با ظهور عصر ارتباطات و اطلاعات چند رسانهاى، احتمال دارد که در آینده ظهور و پیدایش اشکال نوینى از ارتباطات و فنّاوریى رایانهاى را در عرصه دین و مذهب شاهد باشیم. از این رو، امکان شکلگیرى «ادیان بدون هویت ملى» که مبدأ یا مرکز مشخصى ندارند نیز وجود دارد؛ پدیدهاى که مىتوان آن را به عنوان «انطباق یا آمیزش نوین» توصیف کرد.
پدیده آمیختگى ادیان در جوامعى که سنتهاى مذهبى متعدد به طور همزمان حضور دارند، امرى کاملاً طبیعى است، مانند ارتباط و آمیزش میان شینتو و بودیسم که در ژاپن به رسمیت شناخته شده و یا آمیزشى که میان نائویسم، آیین کنفوسیوس و بودیسم در چین دیده مىشود و نیز ارتباطى که بین بودیسم و هندویسم در نواحى گستردهاى از کشورهاى جنوب و جنوب شرقى آسیا وجود دارد؛ ارتباطى که بر اساس اطلاعات موجود و بدون لزوم هر گونه ارتباط خارجى میان گروههاى مذهبى درگیر انجام مىشود.
آمیختگى، ویژگى بارز ادیان نوین ژاپنى است که بیشتر بر مطالب گرفتهشده از شینتو و بودیسم استوارند و در تعالیم و رسوم ادیان و مذاهب سنتى ریشه دارند، هر چند در سالهاى اخیر برخى از ادیان نوین وجود دارند که ارکان خود را از مسیحیت وام گرفتهاند. بودیسم بدوى، بودیسم تراوادا، اوموتو و جنبشهاى عصر جدید آمریکایى از جمله سنتهاى مذهبى هستند که با خاستگاههاى کاملاً خارج از الگوى ادیان و مذاهب کهن سنتى در ژاپن مشاهده مىشوند.
در این بین، مذهب «اوموتو» (Omoto) که در پایان قرن نوزدهم پایه گذارى شد و بین دهه 1910 تا 1930م به اوج خود رسید، عامل مهمى در آمیختگى نوین بسیارى از ادیان متأخر بوده است و از این اعتقاد صریح طرفدارى مىکرده که: «همه ادیان یکى هستند» و یا «همه ادیان یک خاستگاه دارند». بسیارى از ادیان نوین این عقیده را قبول دارند و احتمال دارد که تضعیف هر تمایلى در پذیرش اجرا و ارکان انواع سنتهاى مذهبى مرسوم تأثیر و نتیجه چنین عقیدهاى باشد.
نکته دیگرى که در پایان مىتوان بیان نمود، تأثیرات شگفت عصر اطلاعات در دستیابى آسان و سریع به اطلاعات مربوط به تعالیم، آموزهها و فعالیتهاى ادیان و مذاهب مختلف است. حتى کسانى که از تربیت تخصصى مذهبى لازم برخوردار نیستند، مىتوانند بهآسانى به چنین اطلاعاتى دسترسى پیدا کنند و بهراحتى جنبشهاى مذهبى نوینى را شکل دهند. بدیهى است که این امر فقط به وسیله آمیختن مؤلفههاى منابع مختلف دینى که در شبکه جهانى موجود است، صورت مىگیرد.